‹ Terug naar nieuwsoverzicht

De Solar Impulse 2, dat volledig op zonne-energie een rondvlucht om de wereld maakt, is donderdag succesvol de Atlantische Oceaan overgestoken. Het is daarmee het eerste vliegtuig dat puur op zonne-energie de oversteek maakt.

Solar Impulse 2De Solar Impulse 2 was maandag met de Zwitser Bertrand Piccard aan de stuurknuppel vertrokken vanaf de luchthaven John F. Kennedy in New York. Na een tocht van 71 uur landde het zonne-vliegtuig bij de Spaanse stad Sevilla. Het toestel werd binnengehaald door Spaanse straaljagers en zeven stuntvliegers in formatie.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de Solar Impulse 2 zou landen in Parijs, dezelfde eindbestemming als Charles Lindberghs eerste solovlucht over de Atlantische Oceaan in 1927. In de Franse hoofdstad werd echter onweer verwacht, waardoor piloot Piccard besloot naar Zuid-Spanje uit te wijken.

Het was de vijftiende etappe van zijn reis rond de wereld in het zonnevliegtuig. De Solar Impulse 2 vertrok in maart 2015 vanuit Abu Dhabi en vloog van daar over India en China naar Hawaï. Een onafgebroken vlucht van zo’n 108 uur. Daarmee vestigde de Solar Impulse 2 vorig jaar een duurrecord voor een zonne-vliegtuig.

Wegens schade aan de accu’s moest het team van Piccard en zijn collega André Borschberg daarna een noodgedwongen pauze van negen maanden inlassen. Nu Europa is bereikt gaan de Zwitserse piloten plannen maken voor de laatste etappe van de wereldreis. Een vlucht over de Middellandse Zee en dan richting Dubai.

De Solar Impulse 2 heeft een spanwijdte 72 meter, iets breder dan een Boeing 747. Meer dan 17.000 zonnecellen op de vleugels leveren de energie voor de motoren van het uit koolstofvezel vervaardigde toestel. Het project is bedoeld om de mogelijkheden van duurzame zonne-energie te tonen.

Bron: Volkskrant.nl