‹ Terug naar nieuwsoverzicht

De zonne-energiesector is de grote aanjager van het Energieakkoord, blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Solar Trendrapport. In 2015 groeide het vermogen met 50% ten opzichte van 2014 tot een kleine 500MW.

De sector realiseerde daarnaast een groei van 7,5% in werkgelegenheid (tot ruim 9.000fte) en de Nederlandse omzet steeg met 15% tot 1,9 miljard euro. De editie 2016 van het trendrapport kent aparte branche- en trendinformatie over zonnestroom, zonnewarmte, warmtepompen en elektrische vervoer. De toevoeging van deze markten aan het solar trendrapport heeft te maken met de snelle integratie van zonnestroom, zonnewarmte, warmtepompen en elektrische opslag van energie.

Grote kansen voor Nederland
Albert Jan Maat, voorzitter LTO Nederland ziet grote kansen voor zonne-energie in Nederland: “Stel: ieder agrarisch bedrijf in Nederland legt 2.500 vierkante meter zonnepanelen aan. Op 26.000 bedrijven zou dat 6.500 hectare aan zonnepanelen betekenen. Omgerekend zou dat 6.500 megawatt aan stroom opleveren. En daarom is het zo jammer dat onze overheid onduidelijkheid laat bestaan over het verdienmodel na 2020 (wanneer de salderingsregeling formeel ophoud te bestaan). Boeren en tuinders worden daardoor terughoudend om te investeren, terwijl ze kunnen uitgroeien tot regionale energieleveranciers.”

Bron: Energiegids.nl